Meglátni, kitalálni egy pillanat műve volt, megcsinálni is gyors, de most aztán hogyan?
1. Mi legyen a neve? Zöld fűszerkrém?
2. Vajon meddig áll el? És hol?
Szóval a fagyok közeledtével azon törtem az agyam, hogyan kellene hasznosítani a fűszernövényeket, amik még vitézül zöldellnek, de aztán ők is feladják. Van szárítva, van fagyasztva, akkor most legyen valamilyen krém.
Valahol olvastam, hogy a mogyorót, ha alaposan összeturmixolom valami vajhoz hasonló izét kapok, de ezt ne csináld így, mert csak halvány rémlikről van szó.
Tehát összeszedtem egy nagy csokréta citromfüvet, egy nagy kazal mentát, és sok-sok oreganót, ami éppen virágzik. Mosás és szárítás tegnap volt.
Ma beletettem a robotgépbe, adtam hozzá egy kis darab apróra vágott gyömbért, pár gerezd fokhagymát, két maroknyi sótlan pörkölt mogyorót és egy marok hántolt napraforgómagot, sóztam, és meglocsoltam olíva olajjal. Elkezdtem aprítani, szép egyenletes massza lett, és jó sűrű. Ezért többször kellett még hozzáadni olajat. Végül egy sima, jól kenhető krémet kaptam, amit lehet pirítósra kenni, tésztához keverni, de arra is gondoltam, hogy kissé fellazítani, és akkor mártásként is üzemelhet... Aztán sós pálcikákat lehet vele ízesíteni, meg bagetteket...
Te amúgy hogyan használnád?
Azt találtuk ki az asszonykámmal, hogy kisebb adagokat fóliába csomagolva lefagyasztjuk, de a hűtőben is tartunk. Vajon meddig tartható el így?
Ki emlékszik erre a szörnyszülött étkészletre a 70-es évekből? NDK-s csúcstermék.
Mi nosztalgiából tartjuk, mert a húgom 1973-ban kiment dolgozni Ilmenauba. A pécsi Zsolnay gyár küldte ki porcelánfestést tanulni a helyi porcelángyárba. Aztán mi lett belőle? Ilyen készletek kerültek ki a kezük alól, ők meg a matricákat tették fel a kiégetés előtt. Ennyit a porcelánfestésről...
Utolsó kommentek