Kaptam egy ihletet Évitől és Chili&csokitól, és nagyon gyorsan tett követte az elgondolást. mert a ratatuille, vagy magyarul ratatojjj minden napra alkalmazható a diétában: ha húst sütök, akkor köretnek, ha krumplit vagy rizst eszem hozzá akkor keményítőnapon és ahogyan most készítettem, tésztanapon is kiváló kaja!
Azt nyilván tudod, hogy ez a francia lecsó. Persze mindkettő más, de sok hasonlóságot mutatnak. A ratatojjjba ne legyen mag, ez alapkövetelmény, azaz se paprika, se paradicsommag. Akkor finom, ha jó krémes állagú.
Nos, akkor nézzük:
Hozzávalók: 4 paradicsom, 4 paprika, egy nagy fej hagyma, egy cukkini, egy padlizsán, petrezselyem zöldje, bazsalikom, rozmaring. Ez a három létfontosságú! Ha van gombád, akkor azt is tehetsz bele, de tudod, minden kaja elkészítésében szabad kezet kapsz.
A hagymát én karikára vágom, megdinsztelem. Nem faksznizok, és nem sütöm a dolgokat külön, de arra figyelek, hogy mindent kis lángra tegyek. Elsőként az egészen apróra vágott paprika jön bele, majd a meghámozott és kimagozott paradicsom. (Ezt lobogó forró vízbe dobom, lekapcsolom alatta a gázt, majd hideg vízbe teszem, a héja könnyen lejön). Ezt követi a kockára vágott padlizsán, és a fél karikára vágott cukkini. Fedő rá, és párolom. Mikor majdnem kész, akkor dobom rá a zöld fűszerek kétharmadát, így nem fő szét, friss marad az íze. A maradékot tálaláskor.
Van aki paradicsom ivólét ad közben hozzá, hogy "krémesebb" legyen. Én nem. Azért mert még nincs sajátom. A bolti meg tele van mindenféle kemikáliával, és minek elrontani a kertben szedett friss bio zöldségeket?
Közben a spagettit kifőzted, ahogy szereted. Én al dente, ahogy az olaszok szeretik. Amikor a tészta már hajlik, meg majdnem megfőtt akkor lekapcsolom alatt a gázt, és a forró vízben hagyom nagyjából tíz percig (ez spanyol szokás).
Ezután két lehetőséged van: vagy a spagettire szeded a ratatojjjt, vagy a ratatojjjra szeded a spagettit.
Bárhogy teszel, egy biztos: finomat eszel!
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek