HTML

Számlálóm:

Tengerisaláta

Ez egy átköltözött blog a blogtérről, annak tükörképe - egyelőre. Egyre többen eljönnek, eljövünk, mert ott a gépház magasról tojik a kéréseinkre... Tehát: minden amit egy (volt) tengerész el tud mondani a mindennapjairól...

Könyvvásárló

Csak be kell írnod a keresőbe az írót, vagy a címet...

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

8 as (1) 90 (2) 90 napos diéta (4) acukasi (1) ajándék (1) aka (3) Aka (1) állatok (1) aranyos (1) asszonyverés (1) ászár (2) átverés (1) bab (3) bálint (1) bálmos (2) balzsamecet (1) bárány (1) barscs (1) barszcz (1) bazsalikom (1) becsinált leves (1) befőzés (1) besamel (1) birka (1) bloglopás (1) bogrács (1) bográcsozó (1) borscs (1) boursin (1) bukarest (1) burgonya (1) búzacsíra (1) cégvezető (1) cékla (6) chili (1) churut (1) chutney (1) cickafark (1) cipó (1) citromfű (2) citromillatú (1) copyright (1) csalán (2) csalántea (1) csatni (2) csatornaágyás (1) cserépkályha (1) csicseriborsó (1) csicsóka (3) csili (2) csipkebogyó (1) csirke (6) csirkemáj (1) csirkemell (1) csontleves (1) csopak (2) csuszatészta (1) cukkini (5) curry (2) dagadó (1) desszert (1) diéta (2) dinnye (1) dió (1) diós (1) dobálós (2) dongás (1) első főztöm (1) erős (1) erős paprika (1) esküvő (1) ete (1) ételízesítő (1) eu (1) évforduló (1) falunap (1) fatalp (1) favágás (1) fehérbor (1) fehérjenap (2) fekvőrendőr (1) fokhagyma (3) főzelék (3) francia (1) fröcssözés (1) füstölt (2) füstölt kolbász (1) fűszer (1) fűszerkrém (1) fűszernövény (1) ganca (1) gazda (1) gomba (1) gombaleves (1) gombóc (1) görögdinnye (1) grill (1) grízes tészta (1) grízgaluska (1) gulyás (2) gulyásnap (1) gyerekszáj (1) gyömbér (2) gyümölcsnap (1) hagymaleves (1) hajószakács (1) hal (2) hal ropogós (1) házaló (1) házi sajt (1) házi tej (1) hévíz (1) (1) hobbiparaszt (6) hobbyparaszt (8) hófúvás (2) humor (5) hurka (1) hurut (1) húsvét (2) indiai (2) (1) kakukkfű (2) kalocsai rétes (1) káposzta (3) kapros (1) karácsony (5) kefir (1) kelkáposzta (4) kemence (1) keményítőnap (4) kenyér (3) kérdés (1) kérdőív (1) kert (1) kifli (2) kígyóuborka (1) kínai kel (1) kisbér (4) kocsonya (1) kolbász (2) köles (3) kölesfelfújt (1) komposzt (1) korhelyleves (1) kovászos (4) krémleves (6) krumpli (7) krumplisaláta (1) kuglóf (1) kukorica (6) kukoricagánica (1) kukoricamálé (1) kukoricaprósza (1) kuszkusz (1) kütyü (1) kvíz (1) Lackics (1) lecsó (6) lénárd (1) lenmagpehely (1) lepény (1) lettem (1) leves (15) lila hagyma (1) locsoló vers (1) madáretető (1) magyarország (1) magyarországi (1) majonéz (1) mák (1) mákos (1) mamaliga (6) marha (1) mártás (1) másodvetés (1) medvehagyma (2) menta (2) menü (1) michel (1) mics (1) mini (1) mini magyarország (2) mini skanzen (2) mititei (1) mofetta (1) mogyoróvaj (1) mókus (1) műanyag palack (1) muskátli (1) mustármag (1) müzli (1) nap (2) napos (2) nemzeti (1) nemzeti gulyás nap (1) nokedli (1) novella (2) nyugdíjas (1) nyúlpaprikás (1) okostelefon (1) öntözés (1) oregano (3) örmény (1) őszibarack (1) padlizsán (8) palacsinta (2) palánta (2) palukes (1) paneer (1) panír (2) paprika (3) paprikás (2) paradicsom (12) paradicsomlé (4) paradicsompaprika (1) patisszon (4) pesztó (1) pince (1) piritós (3) pite (1) pityóka (1) pizza (2) pókháló (1) polenta (5) póréhagyma (1) pörkölt (1) priwall (1) puliszka (7) rakott (1) rally (1) rántott (1) ratatouille (1) Recsk (1) réde (1) reggeli (1) remlac (1) Remlac (1) rendőrségi (1) rendőrzsebkönyv (1) rétes (1) rizs (1) roux (1) ruszli (1) sajt (4) sajtgombóc (1) saláta (1) salátaolaj (1) salmojero (1) sándor (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (2) savanyú (1) savanyúság (1) savanyú káposzta (1) savó (1) segítség (1) sertés (4) sertésköröm (1) sóska (2) spagetti (2) spenót (2) sport (1) subában (1) sült (2) sütőtök (1) sütőtökleves (1) sváb (1) szakács (1) szakácskönyv (1) szalonna (2) szárított (1) szarvaspörkölt (1) székelykáposzta (1) szemüveg (1) szénhidrát (1) szenteste (1) szilva (2) szilvalekvár (1) szilvás (1) szilveszter (1) találkozó (2) tarja (1) tavasz (1) tej (1) tejfel (1) tél (1) teszt (1) tészta (5) tésztanap (3) tme (1) tojás (1) tök (2) tökfőzelék (1) töltött (1) török (1) tört üveg (1) túró (3) túrós (2) tűzdelés (1) t home (1) uborka (6) uirou (1) újkrumpli (3) univerzum (1) vad (1) vaddisznó (1) vaj (1) varázs (1) vetőmag (1) videó (2) világnapja (1) voltam (1) wok (2) zabpehely (2) zágon (1) zakuszka (2) zeller (1) zöldbab (1) zöldhagyma (1) zöldpaprika (2) zöldség (9) zöldségnap (2) zsálya (1) zsebkönyv (1) Címkefelhő

Statisztika

Link Ware

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2011.07.20. 08:58 Seafalcon

A hobbyparaszt kérdezi

Címkék: fokhagyma cukkini patisszon

Most kérdeznék, mert sajnos a fokhagymámmal nem tudok dicsekedni. Kicsi fejek lettek, ki tudja miért? Azt olvastam, hogy az őszi dugványozásúból szebb fejek lesznek, vajon ez az oka? Ilyen picurkák:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De hogy dicsekedjek, itt a nagyobb cukkinim! Ebből főzelék lesz, meg lecsóbővítő adalék...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja, és van ez a patisszon, ezt kirántsam? Másképp még nem ettem. Vagy van ajánlat?

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tengerisalata.blog.hu/api/trackback/id/tr233082401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zebra 2011.07.20. 09:36:00

Idén a fokhagyma nálunk is elég siralmas. Koratavasztól mostanáig iszonyat szárazság volt - tegnap este kezdett esni tisztességes eső, és esik még most is. Szoktunk őszi fokhagymát is veteményezni október körül, abban tényleg nem csalódtunk még, de úgy tudom, bár lehet, hogy rosszul tudom, hogy az külön fajta.
A cukkini, patisszon gyönyörű, gratulálok hozzá! Előbbit mi úgy húsz centis korában vesszük le, ha rántani, tölteni, lecsóba tenni akarjuk, de salátának is finom, bár salátában nálam az uborka tejfölösen mindent visz. Gondolom, a patisszonhoz is ki lehet találni jóféle töltelékeket is. És régebben volt olyan bolti savanyúság, ami egészen aprón leszedett patisszon volt. Gondolom, ahhoz kell tíz hold patisszonföld, hogy egy ötliteres üveg megteljen...
Ja, és a nagyra növő cukkinit a baromfi kapja délutáni nasinak. Imádják, kezet csókolnak érte! :)

Súlyos 2011.07.20. 14:14:53

Patiszon:

Rántott patiszon helyett inkább sörtésztában, palacsintatésztában sült patiszont szoktam sütni.

Hajszálvékony csíkokra vágva jó alapanyag salátákhoz (tzatziki, uborkasaláta lehet a recept kiindulási alapja, de paradicsomos, paprikás, zöldleveles salátákba is mehet adaléknak)

Egyik kedvencem: Patiszont csíkokra vágom (nekem egyszerű, mert van egy "V" gyalum, de sajtreszelő nagy luka is jó, békebeli tökgyalu is jó, aki tud bánni a késekkel, az pikkpakk zsülienre vágja) Sok recepttel ellentétben én nem sózom-nyomkodom, hanem frissen ropogósan beöntöm a tálba. Ráöntök egy kevés joghurtot, elmorzsolok egy darab fetát (tulajdonképpen ezzel sózom) Teszek bele friss mentát (jó sokat), zsenge kaprot (feleannyit mint mentát), belecsavarom egy citrom levét, szétnyomkodok néhány fokhagymát, és megszórom olajbogyóval (nekem mániám a darabolás, tehát az olivát is felaprítom) Jól összekeverve beteszem a hűtőbe, fél óra múlva kiveszem, még egyszer összekeverem, mert a tetejére ki szokott ülni egy kis lé.

Felkockázva készülhet belőle valami pörkölt-féle-gyanús-izé...

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2011.07.20. 19:37:01

@Zebra: Tyúkom nincs, inkább magamnak csókolok kezet a cukkini elfogyasztása után.

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2011.07.20. 19:38:03

@Súlyos: Ez a saláta nagyon szimpatikus. Mentán van, kaprom nincs, de ez nem baj. A fokhagymám láttad... :-)

Súlyos 2011.07.21. 12:56:10

@Seafalcon:

Renitens vagy :D
A legtöbb ember azt szokta mondani, hogy kaprom van, de honnan szedjek friss mentát? Aztán ki szokott derülni, hogy a kapor is szárított :(

Zöldfűszereknél szerintem a sorrend a következő:
Friss, fagyasztott, szárított.

Zebrával meg sajnos egyetértek: Ha egy cukkini (vagy bármilyen tökszerű-uborkaszerű-izé) szép nagyra nő, akkor az inkább takarmány mint étel. Ha nincsenek háziállataid, akkor szerintem érdemesebb fiatalabb korban leszedni. A méret nem minden.

Az a bizonyos savanyú apró patiszon az tudomásom szerint másod-harmad-érésű késői patiszon, ami már esélytelen arra, hogy megnőjjön.

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2011.07.21. 14:01:42

@Súlyos: Mit csináljak, ha a cukkini így megnőtt amíg kórházban voltunk?
Legközelebb természetesen leszedem!
De mivel eddig csak olyat láttam, amit idejében leszedtek, elképedtem, hogy ekkorára is megnőhet!